Domáce recepty na spracovanie bazy

Domáce recepty na spracovanie bazy

Vždy sa teším na obdobie kvitnutia bázy. Príjemne rozvoniava a je jasným znamením, že leto sa k nám blíži.
Pri zbere kvetov je potrebné dodržať základné pravidlá:

bobule

  • Nezbierame kvety pri ceste a na znečistených miestach
  • Zbierame iba rozkvitnuté kvety plné peľových zrniečok
  • Zbierame kvety vždy za suchého počasia a nikdy nie za rosy a po daždi
  • Kvety ukladáme do papierových, alebo textilných vrecúšok- nikdy nie do igelitiek

Z kvetov sa dá urobiť výborný sirup. Vhodný naozaj pre celú rodinu.

Nazbierame si aspoň 200 ks kvetov a dáme ich do 4 l prevarenej studenej vody aspoň na 24 hodín luhovať spolu s na kolieska nakrájaným citrónom

V 1 l vody uvarím 2-3 kg cukru, pridám kyselinu citrónovú -1/2 balenia, šťavu z 3-4 citrónov a uvarím sirup.
Kvety scedím a získanú vodu pridám k sirupu. Nechám prejsť varom a nalievam do fliaš, ktoré sterilizujem.
Pre dospelých je vhodný bázový likér, alebo vínko.
Na likér potrebujeme ale nie kvety, ale plody bázy čiernej. Nazbierame 3 kg plodov dáme ich variť do hrnca tak, že ich voda prikryje, pridáme klinčeky, celú škoricu, vanilkový cukor a pár zrniek kávy. Pridáme aj ošúpaný a nakrájaný citrón. Kto rád sladké tak nech pridá aj pár lyžíc cukru.Krátko povaríme a necháme na chladnom mieste aspoň 24 hodín. Potom dôkladne precedíme a pridáme rum- podľa chuti- kto aký silný likér chce. Ja dávam v pomere 1:1.

bez

Z plodov robím aj vínko. Je pravdou, že spravidla s ríbezľami. Klasickým spôsobom s pridaním cukru.
Samotné bázové vínko by bolo ťažšie a pomerne zle kysne- niekto preto pridáva droždie. Ja ale radšej kombinujem bázu s ríbezľami. Ak pridávam čierne ríbezle – tak potom vytváram vínko podobné vínku PEREG.

Všetko čo je v prírode a dá sa využiť naši starí rodičia využívali. –

Skúste si tieto dobroty urobiť aj vy. Určite Vás potešia a budú vám chutnať.

Copyright © 2021 | Všetky práva vyhradené.