V posledných niekoľkých desaťročiach nás nutritionisti všetkých úplne zmiatli. Sú tuky dobré alebo škodlivé? A čo sacharidy? A čo víno?
Cukor – nepriateľ číslo jedna
Chápem, že je ťažké vzdať sa lahodnej čokoládky, ale keď pochopíte, čo robí vám a vášmu vzhľadu, oddelenie môže byť jednoduchšie. Kto môže odolať teplému čokoládovému zákusku, hrstke cukríkov alebo kusu koláča s chutnou vrstvou glazúry? Ty! Je to nevyhnutné, pretože cukor je hlavným nepriateľom vašej pokožky. Ak po prečítaní tohto článku aspoň niečo zostane vo vašej pamäti, nech je to vzorec: Cukor = vrásky
Pozrime sa prečo. Prakticky zo všetkého, čo budete jesť, telo extrahuje cukor. Všetko, čo ihneď nepotrebujete, je uložené do pečene a svalov vo forme glykogénu – telo ho môže použiť neskôr, keď potrebuje viac energie. Sacharidové produkty sa ľahšie premieňajú na cukor ako potraviny s vysokým obsahom bielkovín a / alebo tukov. Ak budete jesť ďalšie kalórie, zatiaľ čo pečeň a svaly sú už upchaté potrebným glykogénom, prebytočný cukor sa uloží vo forme tukových buniek. Čím viac cukru budete jesť, tým vyššia je pravdepodobnosť tukových usadenín, pretože telo potrebuje niekde pripojiť svoje zásoby.
Čo robí pokožku väčšinou starou
Rovnica je celkom jednoduchá: prebytok cukru = prebytok AGE . Výsledok – predčasné vrásky, chradnutie a hrubnutie kože, spomalenie regenerácie buniek a zhoršenie prietoku krvi v pokožke. To môže viesť k edému, nerovnomernému rozloženiu tukových tkanív na tvár – a vo všeobecnosti ku starnutiu. Dokonca aj keď nie ste vôbec obťažovaní vráskami, majte na pamäti, že cukor podporuje akné. Ostrý skok v krvnom cukre spôsobuje nárast inzulínu, ktorý naopak aktivuje inzulínový rastový faktor-1 (IGF 1). Spoločne inzulín a IGF-1 zvyšujú produkciu androgénov – hormónov, ktoré vyvolávajú akné. Tak skúste vylúčiť cukor.